Når du modtager din Magma pizzaovn, medfølger et hæfte med vores favorit-opskrifter til inspiration samt tips og tricks. Vi håber at dette hæfte kan hjælpe dig med at få succes med din pizzabagning, så hurtigt som muligt. Vi har bl.a. samlet opskrifter på pizzadeje, tomatsauce og topping kombinationer som er vores favoritter – forhåbentlig vil du også syntes om dem. Når det er sagt er det vores opfattelse at pizzabagning er mest fantastisk, når du eksperimenterer og finder din egen, helt perfekte kombination.

Du finder vores hæfte med Opskrifter og Inspiration i digital version herunder:

Vores mål er at du får de samme oplevelser med pizzabagning, som vi har haft – nemlig at løfte dit niveau og lære at lave hjemmelavet pizza som aldrig før…

For at du kommer så godt fra land, som overhovedet muligt, har vi samlet en række opskrifter til inspiration, med garanti for succes – hver gang.

God fornøjelse!

Indhold: Pizzaopskrifter og inspiration

PIZZADEJEN

  • Korttidshævet dej
  • Langtidshævet dej
  • Poolish dej

TOMATSAUCEN

PIZZATOPPING

  • Prosciutto e funghi
  • Pizza Diavola
  • Pizza Bianco

VIN TIL MADEN

TIPS & TRICKS

  • Når dejen skal hæve…
  • Når pizzaen skal formes…
  • Når der skal vælges topping…
  • Når pizzaen skal bages…

Pizzadejen

Essentielt for god pizza er pizzadejen. Måske har du selv allerede nogle favoritter – fx grov pizza eller surdej. Herunder har vi samlet 3 sikre vindere, som sikrer en sprød og gylden skorpe og et blødt og svampet indre.

Kortidshævet dej

Denne korttidshævede dej er ideel, når du spontant får lyst til pizza eller tiden er knap…

Ingredienser

  • 580 g TIPO ’00’ mel
  • 350 ml lunkent vand
  • 23 g frisk gær (ca. 8 g tørgær)
  • 18 g salt (1 spsk.)
  • 6 g sukker (1 tsk.)
  • 40 ml olivenolie (2,5 spsk.)

Sådan gør du…

  • Bland vand og gær i en skål, og rør til det er opløst.
  • Tilsæt ca. 100 g mel og rør godt.
  • Tilsæt salt og rør til det er opløst.
  • Tilsæt sukker og olivenolie.
  • Tilsæt resterende mel lidt ad gangen, mens der røres og dejen samles.
  • Når dejen er samlet æltes den på bordet i 10-15 minutter til der opnås en ensartet konsistens.
  • Dejen lægges tilbage i skålen og beklædes med et fugtigt, tætsiddende viskestykke.
  • Lad dejen hæve ved stuetemperatur i 45-60 min.
  • Del dejen i 4 lige store stykker á 220-240 g hver og form til pizzaboler.
  • Lad bollerne hæve i et lufttæt miljø (evt. hævekasse) i 30 min.

Langtidshævet dej

Denne dej hæver primært i køleskabet, hvor gæren arbejder langsommere. Resultatet er en perfekt dej, der er nem at håndtere og smager fantastisk…

Ingredienser

  • 1 kg TIPO ’00’ mel
  • 600 ml lunkent vand
  • 1 g frisk gær
  • 18 g salt (1 spsk.)
  • 45 ml olivenolie (3 spsk.)

Sådan gør du…

  • Bland vand og salt i en skål og rør til det er opløst.
  • Tilsæt 10% af melet og rør ud.
  • Tilsæt gær og rør indtil det er opløst.
  • Tilsæt resterende mel under omrøring, lidt ad gangen.
  • Når dejen er samlet æltes den på bordet i 10-15 minutter til der opnås en ensartet konsistens.
  • Dejen lægges tilbage i skålen og beklædes med et fugtigt, tætsiddende viskestykke.
  • Lad dejen hvile ved stuetemperatur i 8-10 timer.
  • Opdel dejen i 8-10 til pizzaboller og form til pizzaboller.
  • Lad bollerne hæve i et lufttæt miljø (evt. hævekasse) i 4-6 timer.

Poolish dej

Poolish er en hæveteknik og en dej der kræver tid og kærlighed. Til gengæld har du et helt eminent resultat, med sprød skorpe, men et svampet og luftigt indre…

Ingredienser

  • 580 g TIPO ’00’ mel
  • 360 ml vand
  • 6 g frisk gær (ca. 2 g tørgær)
  • 8 ml honning (1/2 spsk.)
  • 18 g salt (1 spsk.)

Sådan gør du…

  • Opløs gæren i en skål med 120 ml køligt vand.
  • Tilsæt honning og 120 g mel under omrøring.
  • Påsæt lufttæt låg eller film og lad din poolish hæve i køleskabet i min. 16 timer.
  • Tilsæt 240 ml lunkent vand og rør godt.
  • Tilsæt nu 230 g mel og efterfølgende tilsættes salten.
  • De sidste 230 g mel tilsættes gradvist under omrøring.
  • Dejen samles på bordet og æltes omhyggeligt (10-15 min.)
  • Dæk dejen med viskestykke og lad den hvile i 15 min.
  • Dejen æltes omhyggeligt i 5-10 min.
  • Lad dejen hvile yderligere 30 min. på bordet dækket med viskestykke.
  • Form 4 boller á 220-240 g hver og lad dem hæve i 2 timer i lukket beholder ved stuetemperatur.

Tomatsaucen

En god tomatsauce er en essentiel del af den perfekte pizza. Der er mange meninger om, hvordan den skal smage, men her får du vores bud på en sikker vinder…

Ingredienser

  • 1 løg
  • 1 fed hvidløg
  • 15 ml olivenolie (1 spsk.)
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 10 ml balsamico eddike (2 tsk.)
  • 1 g basilikum (1 tsk.)
  • 1 g oregano (1 tsk.)
  • 6 g sukker (1 tsk.)
  • 6 g salt (1 tsk.)
  • Friskkværnet peber

Sådan gør du…

  • Opvarm en lille gryde og tilsæt olivenolie.
  • Hak løg og hvidløg, og kom i gryden.
  • Når løgene er klare tilsættes resten af ingredienserne.
  • Lad blandingen simre under låg i ca. 15 min., men sørg for at røre en gang i mellem.
  • Brug en stavblender indtil der opnås en ensartet konsistens.
  • Lad tomatsaucen køle af før du bruger den.

Tip! – Lad din tomatsauce stå og trække smag i køleskabet natten over, for ekstra power.

Tip! – Lav dobbelt op på din tomatsauce og frys en portion ned. Den er stadig god i op til et par måneder i fryseren.

Pizzatopping

Prosciutto e funghi

Klassisk italiensk vinder med skinke og svampe – nem at lave og fantastisk smag…

Ingredienser

  • Hjemmelavet tomatsauce
  • Prosciutto Crudo eller Cotto
  • Frisk drænet bøffelmozzarella (eller alm. mozzarella)
  • Friske blandede svampe – fx. maitake, kantareller, porcini & karljohan
  • Frisk basilikum

Sådan gør du…

  • Form din pizzabolle ud med hænderne uden at trykke skorpen flad.
  • Flyt din pizza op på en pizzaspade, gerne af træ.
  • Påfør tomatsaucen, men hold 1-2 cm ud til kanten fri.
  • Tilsæt din topping som du foretrækker det.
  • Riv den drænede mozzarella fra hinanden og påfør.
  • Bag din pizza på hård varme og drej den mindst en enkelt gang i ovnen.

Tip! – Sørg for at anrette den ubagte pizza på en pizzaspade af bambus med lidt mel (fx semolina eller durummel) under og ryst jævnligt så dejen ikke sætter sig fast.

Pizza Diavola

Diavola betyder “djævel” på italiensk – så den er spicy! En pizza med masser af karakter, smag og varme…

Ingredienser

  • Hjemmelavet tomatsauce
  • Spicy Chorizo
  • Frisk stærk chili eller jalapeños
  • Frisk drænet bøffelmozzarella (eller alm. mozzarella)
  • Frisk basilikum
  • Evt. syltede oliven

Sådan gør du…

  • Form din pizzabolle ud med hænderne uden at trykke skorpen flad.
  • Flyt din pizza op på en pizzaspade, gerne af træ.
  • Påfør tomatsaucen, men hold 1-2 cm ud til kanten fri.
  • Tilsæt din topping som du foretrækker det.
  • Riv den drænet mozzarella fra hinanden og påfør.
  • Bag din pizza på hård varme og dreje den mindst en enkelt gang i ovnen.

Tip! – Mozzarella ligger i lage og skal derfor drænes før brug. Læg mozzarellaen på en tallerken og pak den ind i køkkenrulle en time før brug.

Pizza Bianco

Pizza Bianco (hvid pizza) er en særdeles populær og lækker smagsoplevelse. Forfriskende og helt fantastisk…

Ingredienser

  • Mascarpone
  • Kartofler
  • Friskkværnet peber
  • Asparges
  • Bresaola
  • Vesterhavsost
  • Olivenolie
  • Evt. rucola

Sådan gør du…

  • Form din pizzabolle ud med hænderne uden at trykke skorpen flad.
  • Flyt din pizza op på en pizzaspade, gerne af træ.
  • Giv din pizza ca. 20-30 sekunder i pizzaovnen.
  • Påfør et lag mascarpone på den varme pizza.
  • Tilsæt friskkværnet peber.
  • Fordel de tynde kartoffelskiver på pizzaen.
  • Tilsæt blancherede grønne asparges.
  • Pizzaen bages færdig i pizzaovnen.
  • Tilsæt bresaola, flager af vesterhavsost, olivenolie og rucola

Tip! – Brug et mandolinjern til kartoffelskiverne, så du sikrer ensartede og ultratynde skiver.

Vin til maden

Vores bud på et godt glas til din pizza…

Ligesom pizza er rødvin en smagssag. Men er du i tvivl om, hvad du skal vælge, så får du her vores bud på rødvine, der går helt perfekt sammen med pizza.I respekt for pizzaens oprindelse, er vores vinforslag ligeledes i kategorien ‘Classico italiano‘, og derfor fra italienske distrikter.

Salute!

Vores favoritter

  • Verduno Pelaverga ‘Speziale’ Fratelli 2020
  • Corino, Barbera d’Alba 2018
  • Roagna, Dolcetto d’Alba 2019
  • Rocco di Montegrossi, Chianti Classico 2019
  • Poggio gli Angeli 2018

Tips og tricks

NÅR DEJEN SKAL HÆVE…

Salt & gær

En traditionel pizzadej indeholder både gær og salt. Sørg for at tilsætte gær og salt forskudt, når du laver din pizzadej. Salten kan hæmme gærens egenskaber og kan derfor forringe dejens hævning, hvis det tilsættes samtidig.

Hævning

Når din dej hæver i længere tid, bør det være i et lufttæt miljø, så der ikke dannes skorpe. Vi anbefaler en almindelig hævekasse til formålet. Alternativt kan du vride et vådt viskestykke og trække det stramt over din dej eller pizzaboller. Fugten fra viskestykke kan holde dejen hydreret og afhjælpe skorpedannelse.

NÅR PIZZAEN SKAL FORMES…

At håndtere dejen er en drilsk disciplin, indtil den mestres. Frustrationen når dejen strækkes til der kommer hul eller klæber fast til bordpladen, er enorm. Utallige pizzaer er blevet kasseret på den baggrund. Hermed et par af vores vigtigste råd, når du skal forme din pizza.

  • Drys din foretrukne mel (fx durum eller semolina) på den flade, hvorpå du former din pizza.
  • Tryk pizzaen flad med fingrene fra midten og ud, men lad kanten forblive upresset.
  • Begynd forsigtig at strække pizzaen ud med håndfladerne mens du roterer pizzaen.
  • Løft pizzaen op og lad tyngdekraften arbejde med pizzaen, ved at lade den falde fra den ene underarm til den anden skiftevis mens den roteres.
  • Anret pizzaen med topping på en pizzaspade af træ – gerne bambus så dejen ikke klæber.

Kagerulle er no-go!

Brug ikke kagerulle da du presser alt luft og struktur ud af dejen. Den skal strækkes, ikke trykkes.

En oval pizza smager ikke dårligere!

Det er flot med en perfekt rund pizza, men fortvivl ej hvis formen er sjov – den smager stadig godt.

NÅR DER SKAL VÆLGES TOPPING…

Hvordan den perfekte pizza ser ud, vil altid være en individuel sag. Netop de mange fortolkninger er det der gør pizzaen til en gastronomisk legeplads. Pizza handler i høj grad om at eksperimentere med smage, indtil magien opstår. Vi har dog tilladt os at inkludere generelle tips om topping, baseret på vores egen erfaring.

Less is more

Et tyndslidt udtryk, som bare holder stik når det kommer til pizza. Hold det enkelt og prøv at bringe få, gode råvarer i fokus. Du er slet ikke i tvivl, når den rigtige kombination og balance rammes.

Kvalitet fremfor kvantitet

Vi er ikke uddannede kokke, men vi er ikke i tvivl om at valg af råvarer er helt essentielt for den perfekte pizza. Få gode og velvalgte råvarer løfter niveauet og smagsoplevelsen. Prøv dig frem. fx Pancetta fremfor bacon, trøffel og maitake i stedet for champignon, bøffelmozzarella fremfor revet ost.

NÅR PIZZAEN SKAL BAGES…

Høj temperatur

Den helt store fordel ved at ovnen varmes op af din grill er, at det ikke tager mere end 10-15 min. før den er helt opvarmet og klar til brug. Termometerets “Ideal Zone” indikerer når temperaturen er høj nok. I dette spænd vil pizzastenen være mellem 300-450° celsius, så pas på fingrene. Sørg for at bruge en pizzaspade af aluminium, når du skal håndtere pizza i pizzaovnen.

Vend pizzaen min. 1 gang

Temperaturen ved åbningen vil altid være lavere end inde i bunden af pizzaovnen. Sørg derfor at vend din pizza min. 1 gang for ensartet afbagning.

Bagetid

På almindelig gasgrill og med termometeret i “Ideal Zone” tager det typisk 2-4 minutter at bage en pizza færdig – afhængigt af hvor nysgerrige vi er (hvor ofte låget åbnes).

Rigtig god fornøjelse & Boun appetito…

Du kan finde meget mere inspiration, samt dele dine egne erfaringer i vores pizza communities på Facebook og Instagram.

Du finder også vores playlist på Spotify med sange, der skaber den rigtige stemning til pizzabagning.